Domaće slikovnice

Kako je zeka upoznao vevericu (avantura za nevericu)

Naslov: Kako je zeka upoznao vevericu

(preuzmite pdf klikom na naslov slikovnice)

Autor: Milan Mihaljčić

Ilustrator: Dušan Pavlić

Izdavač: Elektronsko izdanje

Godina: 2014.

Uzrast: 4 – 7 godine

Kako je zeka upoznao vevericu (avantura za nevericu), autora Milana Mihaljčića i ilustratora Dušana Pavlića, je druga, od ukupno tri premijerno objavljenih slikovnica na našem blogu. Prethodno objavljena je Kako su nastale zvezde (Nemanja Paštar i Boris Kuzmanović), dok Miš i mrak (Dejan Aleksić i Boris Kuzmanović) još uvek čeka svoju objavu.

Više o projektu vezanim za pomenute elektronske slikovnice pročitajte u postu Premijera slikovnica.

Kako je zeka naslovna
Kliknite na naslovnu stranu slikovnice da biste je prelistali celu

Ova priča počinje slikom simpatičnog zeca koji vozi trotinet kroz opasnu šumu. Mi ne bismo ni znali da je šuma opasna, s obzirom na to da zeka ima potpuno bezbrižan izraz lica… sve dok ne sretne gladnu liju!

Ali umesto da se prepadne i pobegne, zeka zamoli liju da je uplaši, jer se on, zamislite, ne boji ničega na svetu! Lija zamahne kandžama tik ispred zekine njuške i, iako ne izgleda da mu je baš svejedno, odleprša dalje neimpresioniran lijinim umećem.

Kako je zeka3
Vučica pokušava da uplaši zeku koji se ne boji ničega na svetu

Priča prati prepoznatljivu narativnu strukturu – zec sreće jednu po jednu životinju u šumi. Svaka od njih (strašnija od prethodne) mu zatim postavlja isto pitanje (Kuda si krenuo, zekane?), dok zec uvek ima spreman odgovor (Dobro da te sretoh! Molim te uplaši me! Dosadilo mi je da se na ovom svetu ničega ne bojim!).

Baš kada pomislimo da mu je dosta plašenja i da je vreme da izađe iz strašne šume, zeka nailazi na vevericu koja ga zamoli da je uplaši. Iako se veverica trese od straha, insistira da se na ovom svetu baš ničega ne boji. Nismo mi jedini, i zec priznaje da mu ništa nije jasno… sve dok iz torbe ne izvadi jednu knjigu! Kako se završava priča i ko se na kraju koga boji – pročitajte u samoj slikovnici!

Zeka i veve
Sada veverica moli zbunjenog zeku da je uplaši

Kako je zeka upoznao vevericu nam šalje poruku, tj. deci da je u redu bojati se. Naš glavni junak – zeka, ne samo da nalazi način da se izbori sa svojim strahovima, nego i shvata da nije jedini koji ih ima.

Autor slikovnice Kako je zeka upoznao vevericu, Milan Mihaljčić, iz svog bogatog iskustva rada za decu i sa decom, očigledno ume da prepozna, tj. osmisli priču koja će se deci svideti! To se vidi, ne samo u pomenutoj slikovnici, već i u Kiši od slatkiša (ilustrator Ivica Stevanović), Štrokavom Đuri (ilustrator Dušan Pavlić), kao i u Mišu iz Oklahome (takođe sa Pavlićem).

Kako je zeka7
Iz “Priručnika za zeke, veverice i ostalu šumsku nejač”

Pavlićeve ilustracije odlično doprinose dramatici same priče – svaka etapa u šumi je za nijansu mračnija, a zeka nakon svake životinje sve više zabrinut. Lijino mahanje kandžama i zmijino siktanje nas ne ostavljaju ravnodušnim, dok razjapljene čeljusti Vučice (sa repićem i mašnom na glavi) čine da se već ozbiljno zabrinemo za zekino zdravlje! Ilustratorsko umeće Dušana Pavlića nam je itekako poznato, što kroz serijal Kreativnog centra Šta sve Ana zna (Simeon Marinković), Stilske igre (prethodno pomenuti autor), kao i ilustracije za Politikin Zabavnik, razne stripove i udžbenike.

Prelistajte knjigu klikom na link ispod:

 

Ili pročitajte ovde:

0001000200030004000500060007000800090010

0011001200130014001500160017

Biografije autora i ilustratora

Milan Mihaljčić

Milan Mihaljčić je rođen 1966. godine u Beogradu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu i to na odseku za psihologiju. 

Mihaljčić je radio kao urednik dečjih izdanja u nekoliko izdavačkih kuća. Poslednjih godina radi kao vaspitač u vrtiću. 

Autor je većeg broja priča za slikovnice. Dizajnira igračke i igre za decu.

Dušan Pavlić

Kako je zeka9
Detalj iz slikovnice

Dušan Pavlić (1968) je ilustrator, likovni urednik i dizajner knjiga u izdavačkoj kući Kreativni centar. Ilustrovao je knjige za kuće Kreativni centar, Zavod za udžbenike, Laguna, Dječja knjiga / Bosanska riječ, Klett, Knjiga u centru, Atlas / Glénat, Oxford University Press, Cambridge University Press, Usborne Publishing, McGraw-Hill itd.

Objavljivao je ilustracije u Politikinom Zabavniku, dečjem dodatku Večernjih novosti, Vremenu itd.

Pavlićeve ilustracije su nagrađivane Zlatnim Perom, Nevenom, Grifonom, zatim na Majskom salonu i sajmovima knjiga u Beogradu i Novom Sadu. Za svoje radove dobijao je nagrade u Italiji, Belgiji i Brazilu. Njegove ilustracije predstavljene su na Međunarodnom sajmu dečjih knjiga u Bolonji 1999. godine.

cropped-lonac-slkovnica3.png

Spisak svih recenzija slikovnica na našem blogu možete pronaći ovde.

5 thoughts on “Kako je zeka upoznao vevericu (avantura za nevericu)”

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.