Zašto Lonac?

Lonac Profilka 1DProjekat Lonac Slikovnica je nastao iz ljubavi prema književnosti za decu. Ali ne bilo kojoj i bilo kakvoj! Prema književnosti za najmlađe, do 7 godina i onoj koja podstiče rane čitalačke navike, motiviše odlazak u biblioteku, stvara porodične rituale čitanja i otvara nova vrata mašte. Slikovnice su veliki prijatelji male dece.

Ideja je da se uz Lonac Slikovnica podsetimo klasika i zato pod domaćim slikovnicama podrazumevamo one sa srpsko-hrvatskog govornog područja. Iako sada različita tržišta, zajedno obuhvataju veoma produktivno razdoblje dečijeg izdavaštva. Isto tako, predstavljanje stranih slikovnica objavljenih kod nas, kao i onih koje (još uvek) nisu izdate u Srbiji je jedan od fokusa Lonca. I najvažnije, želimo da promovišemo domaće autore i ilustratore kroz njihov opus i intervjue.

Naša misija je da inspirišemo roditelje i vaspitače, pokažemo nešto novo izdavačima, informišemo bibliotekare i knjižare i na taj način utičemo da što više kvalitetnih slikovnica stigne do dece.

Pogledajte naš Priručnik za slikovnice gde je ukratko opisano šta jesu, tj. nisu slikovnice i kako se (ne) čitaju iste.

Ko kuva?

Untitled designZdravo! Ja sam Ana, bibliotekarka koja predaje engleski jezik. Uživam u radu sa decom, jer mi daje priliku da čitam, učim i pričam priče zajedno sa njima.

Žanr slikovnice je nešto što me već duže vreme fascinira, jer smatram da je neverovatno na koje sve načine simbioza teksta i ilustracije može da stvori prelepe i kreativne knjige za decu!

Živim na relaciji Španija – Srbija i, pored srpsko-hrvatskog tržišta, pratim špansko i anglosaksonsko izdavaštvo za decu.

Takođe pišem priče za slikovnice i radim na njihovom objavljivanju.

Iako sam ja pokrenula Lonac Slikovnica, ovaj blog čine svi oni koji ga podržavaju, čitaju i pišu za njega. Za sada su za blog pisale bibliotekarke, kolekcionarke slikovnica i, jednostavno, zaljubljenici u ovaj žanr. Ukoliko i Vi želite da doprinesete svojim znanjem i pisanjem pišite mi na lonac.slikovnica@gmail.com ili me kontaktirajte preko ove strane.

Advertisements